Klondike on yksi maailman suosituimmista ja tunnetuimmista pasiansseista. Pelin virtuaalinen versio on ollut monelle ensikosketus tietokonepeleihin, ja siksi sen voidaankin sanoa olevan pasianssien klassikko. Sen säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, mutta voittoon vaaditaan sekä tuuria että strategisia päätöksiä. Siksi tämän pelin parissa viihtyy pidemmänkin ajan kerrallaan, ja se sopii aivan kaikille pelaajille. Tässä artikkelissa tutustutamme sinut Klondike pasianssin sääntöihin ja jaamme parhaat vinkkimme peliin, jotta sinusta tulisi tämän pelin mestari.
Klondike on hyvin klassinen pasianssipeli, jossa tarkoituksena on järjestää pelipöydällä olevat kortit neljään lopulliseen pinoon. Korttien tulee olla järjestetty maittain ässästä kuninkaaseen. Peliä pelataan yhdellä 52 kortin korttipakalla, eli mukana on yhteensä neljä eri maata. Monelle Klondike pasianssi tuli tutuksi silloin, kun Microsoft liitti sen osaksi Windows-käyttöjärjestelmää vuonna 1990. Sitä on kuitenkin pelattu jo tätäkin ennen, sillä peli sai alkunsa jo 1800-luvulla. Klondike tunnetaan myös nimellä Solitaire.
Klondike alkaa sillä, että pelikortit asetellaan pöytään seitsemään riviin. Ensimmäisellä rivillä on vain yksi kortti, toisella rivillä kaksi korttia ja niin edelleen. Viimeisellä rivillä on seitsemän korttia pinossa. Pinojen päällimmäiset kortit ovat kuvapuoli ylöspäin, kun taas alemmat kortit ovat kuvapuoli alaspäin. Loput kortit muodostavat nostopakan, josta pelaaja voi ottaa pöytään lisää kortteja avuksi, mikäli enempää siirtoja ei ole.
Pelipöydällä kortteja voidaan siirtää toistensa päälle numerojärjestyksessä niin, että joka toinen kortti on musta ja joka toinen on punainen. Lisäksi pelaaja voi siirtää kortteja jo lopullisiin pinoihinsa, mutta tässä ei kannata olla liian hätäinen, sillä kortin siirtäminen lopullisesta pinosta takaisin pelipöydälle tuo pelaajalle miinuspisteitä. Peli päättyy, kun pelaaja on saanut järjestettyä kaikki kortit pinoihinsa, tai kun hänellä ei ole enää siirtoja jäljellä.
Pelissä kortit on jaettu seitsemään riviin pöydälle, ja ensimmäisessä rivissä on vain yksi kortti, toisessa kaksi ja viimeisessä rivissä on seitsemän korttia. Heti alkumetreiltä lähtien pelaajan kannattaa yrittää avata mahdollisimman paljon piilossa olevia kortteja, jotta hän saa käyttöönsä uusia siirtoja. Mikäli peliin saa tyhjiä sarakkeita, kannattaa ne hyödyntää laittamalla niihin kuningas tai jokin muu mahdollisimman suuri kortti.
Jos pelaajalla ei ole enää siirtoja, hän voi kääntää nostopakasta kortteja. Ne kääntyvät yleensä kolmen kortin erissä, jolloin vain päällimmäinen kortti on käytettävissä. Vaikeustasosta riippuen nostopakasta voi myös saada käännettyä vain yhden kortin kerrallaan, mikä helpottaa peliä.
Jos haluat pelata Klondikea entistä voitokkaammin, kannattaa hyödyntää seuraavat vinkit:
Yritä avata piilotetut kortit mahdollisimman pian, jotta saat lisää siirtomahdollisuuksia.
Älä siirrä kortteja lopullisiin pinoihin liian aikaisin, jotta et pilaa siirtomahdollisuuksiasi.
Siirrä kuninkaat aina tyhjiin sarakkeisiin, jos vain mahdollista.
Käytä nostopakkaa apunasi, mutta älä selaa sitä turhaan, sillä se vähentää pisteitäsi.
Jos olet tehnyt kaikki mahdolliset siirrot pelissä, eikä peli enää näytä etenevän, kannattaa edetä seuraavasti:
Käy nostopakka kertaalleen läpi, sillä siellä saattaa olla peliin sopiva kortti.
Voitko palauttaa jonkin lopulliseen pinoon siirretyn kortin pöytään? Toisiko se mukanaan lisää siirtoja?
Teitkö väärän siirron? Voit palata askeleen tai kaksi taaksepäin, jos pelaat virtuaalista peliä.
Todennäköisyys voittaa Klondike pasianssi riippuu siitä, millaisilla säännöillä sitä pelaa. Helpomman tason peli on luonnollisesti todennäköisemmin voitettavissa kuin vaikean tason.
Jos nostopakan kortteja voi nostaa yksi kerrallaan, todennäköisyydet pelin voittamiselle voivat nousta jopa 80-90 prosenttiin, mikäli kyseessä on taitava pelaaja.
Jos taas nostopasta nostetaan kolme korttia kerrallaan, eikä peruuttaminen ole sallittua, pelaajan voittomahdollisuudet ovat melko rajalliset. Joidenkin arvioiden mukaan tällaisen pelin voi voittaa vain 20-30 prosentin todennäköisyydellä.
Ensimmäisellä kierroksella pelaajat eivät saa lyödä pöytään pistekortteja, eli herttaa tai patarouvaa. Kierrosta ei saa aloittaa hertalla, ellei aiemmilla kierroksilla ole vielä lyöty sitä pöytään. Hertta pitää siis ensin ”rikkoa”.
Klondike pasianssin alkuperä on edelleen hieman hämärän peitossa, mutta sen uskotaan saaneen nimensä Klondiken kultaryntäyksen mukaan vuosien 1896–1899 aikana. Sen ajatellaan olleen suosittu ajanviettotapa kullankaivajien keskuudessa, mutta sen suosio levisi maailmalle vasta vuosia myöhemmin. Erityisen suosituksi se tuli vuonna 1990, kun Microsoft sisällytti sen Windows 3.0 -käyttöjärjestelmään. Sen jälkeen Klondike on ollut yksi maailman suosituimmista ja tunnetuimmista pasiansseista, ja yhä edelleen sen parissa vietetään runsaasti aikaa.
Klondike pasianssi sisältää muutamia sääntömuunnelmia. Niistä yleisimpiin kuuluvat:
Nostopakasta nostetaan vain yksi kortti kerrallaan.
Nostopakasta nostetaan kolme korttia kerrallaan.
Valmiiseen pinoon laitettuja kortteja ei saa ottaa takaisin käyttöön.
Valmiiseen pinoon laitetut kortit saa ottaa takaisin käyttöön.
Erityisesti virtuaalisesta Klondike pasianssista löytyy pisteidenlaskuominaisuus. Monet eivät sitä käytä pelatessaan pasianssia perinteisillä pelikorteilla, mutta sekin on mahdollista, jos haluaa haastaa itseään.
Pisteet lasketaan näin:
Kortin siirtäminen lopulliseen pinoon: 10 pistettä
Kortin siirtäminen nostopakasta pelipöydälle: 10 pistettä
Pöydällä olevan kortin siirtäminen toiseen pinoon: 5 pistettä
Kortin siirtäminen lopullisesta pinosta takaisin peliin: -15 pistettä
Pelaaja aloittaa nostopakan selaamisen alusta: -20 pistettä
Lisäksi pelissä voi olla erilaisia aikasakkoja, jos pelaajalla kestää liian kauan siirtojen miettimisessä.
Klondike pasianssi kulkee nykyään pelaajien mukana helposti mobiililaitteessa. Sen voi ladata joko älypuhelimelle tai tabletille, mutta yhtä hyvin se toimii myös tietokoneella. Pelistä on saatavilla myös sovelluksia, joista suosituimpiin kuuluu esimerkiksi Microsoft Solitaire Collection. Se sisältää Klondiken lisäksi myös muita tuttuja pasianssipelejä. Useimmat mobiiliversiot sisältävät käyttäjäystävällisiä ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden peruuttaa oma siirto. Lisäksi tarjolla on eri vaikeustasoja, ja peliä on mahdollista pelata myös offline-tilassa ilman internet-yhteyttä.