Pyramidi pasianssi

Pyramidi pasianssi on hauskaa ajanvietettä. Siinä pelikortit jaetaan pelin nimen mukaisesti pyramidin muotoon, ja pelaajien on tarkoituksena poistaa kortit pyramidista muodostamalla niistä pareja keskenään. Tämä peli on tarpeeksi haastava jokaiselle pelaajalle, mutta kaikkein vaikeimmasta päästä se ei kuitenkaan ole. Siksi se sopiikin aivan jokaiseen makuun, ja mikä parasta, tämän pelin pelaamiseen et tarvitse edes pelikaveria, vaan korttipakka riittää.

Pyramidi pasianssi
Pyramidi pasianssi

Mikä on Pyramidi pasianssi?

Pyramidi pasianssi on yksi kaikkein suosituimmista pasianssipeleistä. Se on yksinpeli, jossa pelikortit on jaettu pöydälle pyramidin muotoon. Pelaajan tehtävänä on poistaa kortit pyramidista muodostamalla niistä pareja keskenään. Pyramidi pasianssi opettaa pelaajalle helppoja päässälaskuja, sillä pelistä poistettavien parien yhteissumman tulee olla aina 13. Lisäksi pelissä tarvitaan jonkin verran strategista ajattelua, sillä pelaajan tulee miettiä tarkoin, mitkä kortit hänen kannattaa poistaa pöydästä, jos hänellä on useampia eri vaihtoehtoja.

Pyramidi pasianssi ei sisällä yleensä vaikeustasoja, kuten monet muut pasianssipelit. Siitä huolimatta se tarjoaa tarpeeksi haastetta.

Pyramidi pasianssi säännöt ja tavoite

Tavoitteena Pyramidi pasianssissa on tyhjentää pöydällä pyramidin muodossa olevat kortit. Se tapahtuu muodostamalla korteista pareja, joiden yhteenlaskettu summa on 13. Pelaaja voi siis poistaa kerralla esimerkiksi kympin ja kolmosen, sillä niiden yhteenlaskettu summa on 13. Kuningas voidaan poistaa sellaisenaan, sillä sen arvo on 13.

Peliin haastetta lisää se, että pelaaja voi poistaa vain ne kortit, jotka ovat pyramidissa päällimmäisenä. Pelaaja ei siis vois poistaa sellaisia kortteja, jotka ovat vielä toisten korttien alla osittain. Apuna parien muodostamisessa voi käyttää loppupakkaa. Pelaaja voi kääntää sieltä numeron kerrallaan ja tarkistaa, saako sen yhdistettyä pöydällä olevaan korttiin. Pelaaja voittaa, jos hän saa poistettua kaikki kortit pöydältä. Jos taas pareja ei voi muodostaa enempää jäljellä olevilla korteilla, pelaaja häviää.

Korttien jakaminen

Pyramidi pasianssissa pelikortit jaetaan pöydälle pyramidin muotoon niin, että ylimmäisenä on vain yksi kortti, sen päällä kaksi korttia ja niin edelleen. Alimmaisella rivillä on seitsemän korttia. Kaikki kortit pyramidissa on asetettu pöydälle kuvapuoli ylöspäin, mutta pelaaja voi käyttää vain vapaana olevia kortteja.

Kuvakorttien arvot

Koska Pyramidi pasianssi -pelissä tulee muodostaa pareja, on tärkeää tietää korttien arvot. Kuvakorttien arvot ovat seuraavat:

  • Ässä: 1

  • Jätkä: 11

  • Kuningatar: 12

  • Kuningas: 13

Numerokortit ovat arvoltaan nimellisarvonsa verran. Pelaaja voi siis poistaa kerralla esimerkiksi ässän ja kuningattaren tai jätkän ja kakkosen, sillä näin muodostuu pari, jonka yhteenlaskettu summa on 13. Kuninkaat saa poistaa yksinään, sillä niiden arvo on aina 13.

Vinkkejä pelin läpäisyyn

Jotta Pyramidi pasianssi voitaisiin voittaa, tulee pelaajalla olla jonkin verran tuuria matkassa mukana. Pelkkään tuuriin ei kannata kuitenkaan luottaa, sillä myös pelaajan omilla siirroilla on merkitystä pelin lopputuloksen kannalta. Siksi onkin tärkeää suunnitella omat siirrot mahdollisimman pitkälle. Jos voit valita kahden poistettavan kortin kohdalla, kannattaa se tehdä harkiten. Viisainta on poistaa sellainen kortti, joka avaa enemmän siirtomahdollisuuksia.

Pyramidi pasianssi strategiat

Pyramidi pasianssi on mahdollista voittaa entistä todennäköisemmin hyvän pelistrategian avulla. Tässä on avuksesi muutamia hyviä strategioita:Poista kuninkaat pelipöydältä heti, jotta ne eivät piilota alleen tärkeitä kortteja.Mieti aina tarkkaan, mikä kortti kannattaa poistaa seuraavaksi. Jos poistat sellaisen kortin, joka vapauttaa altaan mahdollisimman monta korttia, voi peli jatkua vielä pidempään.Nostopakka on rajallinen, joten sitä ei kannata käyttää turhaan. Jos voit valita, nostatko pöydästä kaksi korttia vai käytätkö toisen nostopakasta, kannattaa aina poistaa pöytäkortit.Pelaa siirtosi rauhassa ja harkiten, äläkä tee hätiköityjä päätöksiä.

Pisteiden lasku

Jos pelaat Pyramidi pasianssia virtuaalisena pelinä, voit huomata, että peli laskee sinulle pisteitä. Tämä on hyvä tapa haastaa itseä, mutta voit myös samalla kisata korkeimmasta pistemäärästä muiden pelaajien kanssa.

Pisteiden lasku tapahtuu pelissä seuraavalla tavalla:

  • Alkupisteet: 100

  • Aikaa kuluu 3 sekuntia: -1 piste

  • Muodostat parin, jonka yhteenlaskettu summa on 13: 1 x bonus

  • Poistat pelistä kuninkaan: 2 x bonus

  • Saat tyhjennettyä kokonaisen rivin pöydältä: bonukseen lisätään 50 pistettä

  • Läpäiset pelin: 10 x bonus

Maksimipisteet, jotka tästä pelistä voit saada on 16 000.

Pyramidi pasianssi

Pyramidi Pasianssin historia

Pyramidi pasianssi sai alkunsa 1700- ja 1800-luvun paikkeilla. Sen tarkka alkuperä ei kuitenkaan ole tiedossa, mutta sen arvellaan olevan lähtöisin Ranskasta, sillä samoihin aikoihin Ranskassa pelattiin myös monia muita pasianssipelejä. Villeimmät huhut kertovat, että ehkä jopa itse Napoleon rakenteli pelikorteista pyramideja, sillä hän vietti aikaansa St. Helenan saarella korttia pelaten.

Ensimmäinen tietokoneversio Pyramidi pasianssista kehitettiin, kun Microsoft lisäsi sen Entertainment Packiin vuonna 1990. Silloin Pyramidi pasianssi tosin tunnetiin nimellä Tut’s Tomb. Nykyään peliä pääsee pelaamaan millä tahansa laitteella, ja sen voi ladata jopa sovelluksena omalle älylaitteelle, kuten puhelimelle tai tabletille.

Muunnelmat

Pyramidi pasianssi on vuosien saatossa myös saanut monia eri muunnelmia. Niihin lukeutuvat muun muassa:

  • Rento pyramidi: Pelin voi voittaa, jos kaikki pyramidin kortit saa poistettua. Nostopakan korteilla ei ole väliä.

  • Tut’s Tomb: Pelissä nostopakasta nostetaan kolme korttia kerrallaan, kunnes pareja ei voi enää muodostaa.

  • Kolmio: Pelin kortit asetellaan pelipöydälle toisin päin, eli ylimmäiselle riville jaetaan seitsemän korttia, sen alle kuusi ja alimmalla rivillä on vain yksi kortti.

Perinteiseen Pyramidi pasianssiin on myös tehty muutamia muunnelmia, kuten se, että pyramidin kortin saa poistaa yhtä aikaa sen alla olevan kortin kanssa. Tämä sallitaan, jos kummankaan kortin päällä ei ole muita kortteja estämässä tätä. Jos siis esimerkiksi ässä on kuningattaren päällä, eikä kuningattaren päällä ole muita kortteja.