Vapaakenttä pasianssi

Vapaakenttä pasianssi on yksi suosituimmista ja strategisimmista pasiansseista. Se ei ole kaikkein helpoimmasta päästä, vaikka kaikki kortit ovatkin nähtävillä heti pelin alusta asti. Pelissä ei siis voi luottaa liikaa tuuriin, vaan omilla taidoilla ja strategisilla päätöksillä on väliä. Vapaakenttä tarjoaa siis haastetta kaikille pelaajille aloittelijoista kokeneisiin. Tästä artikkelista löydät Vapaakentän säännöt, saat tietoa pelin alkuajoista ja löydät parhaat pelistrategiat käyttöösi.

Vapaakenttä pasianssi
Vapaakenttä pasianssi

Mikä on Vapaakenttä pasianssi?

Vapaakenttä on pasianssi, jossa pelaajan tarkoituksena on järjestää kortit numerojärjestyksessä ja maittain niille tarkoitettuihin pinoihin. Apuna pelaaja voi käyttää pelipöydän vieressä olevia vapaakenttiä, joista peli on myös saanut nimensä. Tämä pasianssi eroaa monista muista pasiansseista siinä, että kaikki kortit ovat näkyvissä heti pelin alusta alkaen. Et siis joudu arvailemaan, minkä kortin voit paljastaa miltäkin riviltä, vaan sinun tulee tehdä strategisia siirtoja onnistuaksesi.

Jos onnistut järjestämään kaikki kortit omille paikoilleen, voitat pelin. Jos taas sinulla ei ole enempää siirtoja jäljellä, peli päättyy ja häviät.

Vapaakenttä pasianssi säännöt

Säännöiltään Vapaakenttä on hyvin yksinkertainen. Tarkoituksena on järjestää pöydällä olevat kortit omiin pinoihinsa maittain. Kaikki hertat, padat, ristit ja ruudut menevät siis omiin pinoihinsa ässästä kuninkaaseen. Kortit ovat kuitenkin pelipöydällä satunnaisessa järjestyksessä, eikä pelaaja voi siirtää kuin pinojen päällimmäisiä kortteja. Pelaaja voi siirtää kortin toisen kortin päälle, jos se on eri värinen ja yhden numeron pienempi. Pelaaja voi siis laittaa punaisen nelosen mustan viitosen päälle ja niin edelleen.

Apuna pelaaja voi myös käyttää pelipöydän vasemmassa yläkulmassa olevia vapaita kenttiä. Niihin voi siirtää väliaikaisesti minkä tahansa kortin pelipöydältä. Vapaita kenttiä on neljä kappaletta, eikä niihin voi pinota kortteja päällekkäin. Pelaaja voi siirtää kortteja myös lopullisiin pinoihinsa, jos niitä vapautuu pöydältä. Ensin lopullisiin pinoihin menevät ässät, sitten kakkoset ja niin edelleen. Lopullisiin pinoihin siirtämistä kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, sillä siirtämällä kortteja pois pelipöydältä liian aikaisin, voi menettää siirtomahdollisuuksia.

Pelin aloittaminen ja korttien siirtäminen

Pelin alussa kaikki kortit jaetaan pöydälle kahdeksaan riviin kuvapuoli ylöspäin. Neljässä rivissä on seitsemän korttia ja neljässä on kuusi korttia päällekkäin. Kun kortit on jaettu, voit siirtää niitä joko toistensa päälle numerojärjestyksessä, vapaaseen kenttään tai lopulliseen pinoon. Kaikki ässät kannattaa siirtää heti lopullisiin pinoihinsa, sillä niitä ei tarvita muita siirtoja varten. Siirrot kannattaa tehdä harkiten, sillä tarkoituksena on vapauttaa mahdollisimman paljon kortteja muiden alta, jotta uudet siirrot olisivat mahdollisia.

Kuinka voittaa helpoiten?

Vapaakenttä pasianssin voittaminen vaatii jonkin verran taitoa, eikä pelissä voi jättää mitään tuurin varaan. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit voittaa helpoiten:

  • Mieti tarkkaan, mitkä kortit siirrät vapaisiin kenttiin, jotta saat mahdollisimman paljon siirtoja.

  • Ainakin yksi tai kaksi vapaata kenttää kannattaa jättää tyhjäksi, jos mahdollista, jotta voit myöhemmin hyödyntää ne.

  • Isompien korttien siirtäminen vapaisiin kenttiin voi auttaa, jos niiden avulla pääsee käsiksi pienempiin kortteihin ja uusiin siirtoihin.

Ensimmäisellä kierroksella pelaajat eivät saa lyödä pöytään pistekortteja, eli herttaa tai patarouvaa. Kierrosta ei saa aloittaa hertalla, ellei aiemmilla kierroksilla ole vielä lyöty sitä pöytään. Hertta pitää siis ensin ”rikkoa”.

Vapaakenttä pasianssin strategiat

Vapaakenttä pasianssin voittamiseksi kaikki kortit tulee saada järjestettyä pelipöydältä omiin pinoihinsa. Jotta tässä onnistuu, on hyvästä strategiasta apua. Tässä on muutamia strategioita Vapaakentän voittamiseksi:

  • Mieti siirtojasi tarkkaan ja aina useampi siirto eteenpäin, koska voit nähdä kaikki pöydällä olevat kortit.

  • Käytä vapaakenttiä hyödyksesi tehokkaasti, mutta älä laita niihin mitä tahansa kortteja.

  • Siirrä kaikki ässät heti lopullisiin pinoihin, jotta ne eivät ole muiden siirtojen esteenä.

  • Yritä järjestää pöydällä olevat kortit mahdollisimman suureen pinoon käyttämättä vapaakenttiä.

  • Älä pelaa kortteja liian aikaisin lopullisiin pinoihinsa, sillä et välttämättä pysty niitä palauttamaan peliin enää myöhemmin.

  • Jos pöydältä vapautuu yksi rivi, kannattaa siihen laittaa kuningas ja pyrkiä pinoamaan se mahdollisimman pitkälle.

  • Mikäli sinusta tuntuu, ettei peli mene millään läpi, ei sitä kannata jäädä miettimään liian pitkäksi aikaa. Tällöin helpointa on aloittaa kokonaan uusi peli.

Vapaakenttä pasianssi

Mistä Vapaakenttä pasianssi on saanut alkunsa?

Vapaakenttä pasianssin ensimmäinen tunnettu versio oli nimeltään Eight Off. Pelin nimi tuli siitä, että pelissä oli käytössä kahdeksan vapaata kenttää. Se oli saman tyyppinen peli kuin Martin Gardnerin esittelemä Baker’s game, joka oli muuten samanlainen kuin nykyinen Vapaakenttä, mutta siinä kortteja pinottiin maan mukaan. Martin Gardner kertoi omassa esittelyssään Bakerin oppineen kyseisen pelin isältään, joka puolestaan oli oppinut sen 1920-luvulla englantilaiselta mieheltä.

Vapaakentän kerrotaan olevan kuitenkin peräisin Skandinaviasta, missä sitä pelattiin jo 1800-luvulla. Kyseinen peli kulki nimellä Napoleon St. Helenassa. Nykyinen Vapaakenttä kuitenkin rakennettiin suoraan tietokoneella pelattavaksi, ja ensimmäinen tietokoneversio pelistä julkaistiin vuonna 1978. Microsoft puolestaan julkaisi FreeCell pelin Windows-käyttöjärjestelmällä 1990-luvulla, ja sen jälkeen pelin suosio vain kasvoi. 90-luvun Vapaakentässä oli 32 000 erilaista peliä, ja pelaajat pystyivät seuraamaan omaa menestystään tilastojen kautta.

Pelin eri versiot

Vapaakenttä pasianssista on olemassa useita erilaisia versioita, jotka tuovat peliin omat haasteensa. Niistä tunnetuimpia ovat Baker’s Game, Eight Off, Penguin ja Sea Towers.

Baker’s Game

Baker’s Game sisältää neljä vapaakenttää, kuten Vapaakenttä pasianssi, mutta se eroaa perinteisestä versiosta siten, että kortit pinotaan maan mukaan.

Eight Off

Pelin nimen mukaisesti tässä versiossa on käytössä jopa kahdeksan vapaakenttää. Se on siis hieman helpompi kuin perinteinen Vapaakenttä peli, mutta silti pelaajat tarvitsevat tämän voittamiseen strategisia päätöksiä.

Penguin

Penguin toimii perusperiaatteeltaan samalla tavalla kuin Vapaakenttä, mutta siinä kolme ässää siirretään heti lopullisiin pinoihin ja neljäs ässä, eli pingviini, on piilotettuna pelialueelle.

Sea Towers

Sea Towers peli muistuttaa hyvin pitkälti Vapaakenttää. Siinäkin on neljä vapaata kenttää ja kortit pinotaan maittain numerojärjestyksessä.

Penguin and Sea Towers Combination

Tämä peli yhdistelee Penguin pelin ja Sea Towers pelin ominaisuuksia, mikä tuo perinteiseen Vapaakenttään lisää haastetta ja mielenkiintoa.

Vapaakenttä pasianssin pelaaminen verkossa

Vapaakenttä pasianssi löytyy myös netistä pelattavaksi. Sitä voi pelata millä tahansa laitteella aina tietokoneista älypuhelimiin ja tabletteihin saakka. Lisäksi saatavilla on myös ladattavia sovelluksia, joiden kautta Vapaakentän pariin pääsee vieläkin helpommin. Netissä pääset nauttimaan myös muista ominaisuuksista, kuten automaattisesta pisteidenlaskusta, mahdollisuudesta peruuttaa siirto tai pari taaksepäin ja mahdollisuudesta pelata ja kisata muita pelaajia vastaan.